Steenbokken in Spanje.

Afgelopen week hadden we het geluk om in Zuid Spanje enkele in het wild levende steenbokken te kunnen fotograferen. De Spaanse steenbok of Iberische steenbok is een zoogdier uit de familie der holhoornigen. Hij is nauw verwant aan de alpensteenbok en kwam vroeger voor in alle gebergten in Spanje.

De steenbok is een dagdier. In de schemering is hij het actiefst. De steenbok graast vooral grassen, kruiden en korstmossen, maar hij eet ook twijgjes, vruchten, bladeren en ander vers plantaardig voedsel.

Steenbokken zijn groepsdieren. Ze leven in groepen van 50 tot 60 dieren. Enkel tijdens de bronst komen gemengde groepen voor; gedurende de meeste tijd van het jaar leven volwassen bokken en geiten apart. De bronst is in november en december. Alleen de dominante mannetjes mogen paren. Na een draagtijd van 23 tot 24 weken worden de jonge geitjes geboren in mei. Soms krijgen de geiten twee jongen. Na zes maanden worden de geitjes gespeend, en na 2½ jaar zijn de geiten geslachtsrijp. De Spaanse steenbok wordt 12 tot 16 jaar oud. De belangrijkste vijanden zijn wolven (Canis lupus) en steenarenden

Spaanse steenbok.

Related posts