Veelal is de rotatie van de aarde één van de grootste problemen bij astro-fotografie. De aarde draait in ongeveer 24u om 1x om haar as, waardoor wij de zon, de maan en de sterren een baan langs het heelal zien maken.
Bij startrails gaan we juist gebruik maken van deze rotatie van de aarde en leggen we deze beweging vast met heel veel foto’s.
Wat hebben we nodig?
- Camera (elke camera die een M-stand heeft is ok)
- Een lens (liefst een vrij korte brandpuntafstand. 24mm of lager is prima)
- Een statief
- Een draadontspanner of timer
- Een opgeladen batterij
- Een lege geheugenkaart
- Een hoofdlampje / zaklampje
- Warme kledij (we doen nachtfotografie, dus is het meestal frisjes tot koud)
- Een mooie donkere locatie op het noorden gericht.
Aan de slag dan maar!
Als we onze locatie (gericht op het noorden) hebben gevonden bepalen we waar de Poolster staat. De Poolster is de heldere / lichte ster in het Noorden welke stil blijft staan doordat deze zich in de rotatie as van de aarde bevindt. Alle andere sterren zullen dus om de Poolster heen draaien! Geef de Poolster dus een goede plek in je (beeld)compositie. Let wel handmatig scherpstellen in het donker kan lastig zijn!
Als de compositie is bepaald zetten we camera en het statief stevig vast en kunnen we beginnen met fotograferen.
We kiezen het grootst mogelijke diafragma van de lens (F2.8 / F 4.0), stellen de witbalans in op 3400-4000 kelvin. Qua sluitertijd willen we opnamen maken met een sluitertijd tussen de 15 – 25 seconden. Qua iso-waarden passen wij deze aan in overeenstemming met de aanwezige hoeveelheid licht. In de hier getoonde foto hebben we gewerkt met Iso 500.
BELANGRIJK : schakel de ruisonderdrukking van je camera uit! Camera’s hebben een optie om de ruis bij lange sluitertijd te verminderen. Hiervoor gaat de camera na het maken van elke foto, nog een extra foto maken om de ruis te compenseren. En deze hebben we niet nodig en kost alleen maar fototijd.
Het fotograferen zelf.
Door middel van de afstandbediening / timer / draadontspanner gaan we nu heel veel foto’s maken zonder dat we compositie / statief instelling gaan veranderen. Voor de getoonde foto zijn een kleine 200 foto geschoten met allemaal dezelfde instellingen. Deze foto’s zullen we in de nabewerking gaan samenvoegen tot 1 foto! En wel tot de startrail foto!
De nabewerking.
Zoals gezegd moeten de foto’s nog worden samengevoegd dit kan op verschillende manieren. Mijn voorkeur gaat hierbij uit om via Lightroom de serie foto’s te exporteren Photoshop in lagen. Zo als de naam al doet vermoeden komt iedere foto in aparte laag. Selecteer in Photoshop vervolgens alle lagen en stel de manier van samenvoegen in op “lighter”. En nu zie je de startrail verschijnen en kun je foto verder afwerken / verbeteren. Veel plezier / succes!