Afgelopen dagen weer eens tijd bij de wolven in het Bayerischer wald doorgebracht. Nadat de eerste dag qua wolf en Lynx geen resultaat had opgeleverd besloten we de volgende extra vroeg, voor de eventuele drukte van andere fotografen op pad te gaan. Nadat het bij de wolven in de vroege ochtend een redelijk succesvolle ochtend is geworden, lieten de lynxen zich wederom niet zien. Geduld hebben dus! Naarmate de klok verder tikte kwam er aan het einde van de middag gelukkig wat meer beweging / actie voor de camera waardoor er alsnog een leuke serie kon worden gemaakt.
Lynxen (Lynx) vormen een geslacht van een aantal middelgrote katten uit de familie van de katachtigen (Felidae). In oudere classificaties wordt dit geslacht beschouwd als een ondergeslacht van het geslacht Felis. Lynxen hebben brede, gevoerde poten waarmee ze goed over sneeuw kunnen lopen.
(bron: wikipedia)
De meeste lynxen zijn solitair, hoewel ze soms in troepen op jacht gaan. Lynxen jagen bij voorkeur vanuit een hinderlaag. Ze liggen achter een omgevallen boom of rots te wachten tot een prooidier langs komt en doen dan een korte uitval. Als ze hun prooi niet binnen enkele meters te pakken kunnen krijgen laten ze hem lopen. Lynxen jagen op zoogdieren, vooral haasachtigen, knaagdieren en hoefdieren tot de grootte van edelherten, evenals vogels, vissen en reptielen. Af en toe eten ze aas. Lynxen zijn overwegend nachtelijke en schemeractieve eenlingen die hun prooi in een hinderlaag lokken, besluipen of actief achtervolgen.
(bron: wikipedia)
Lynxen komen voor in Europa, Azië en Noord-Amerika, voornamelijk in bergachtige streken en naaldbossen. Door de jacht en verdrijving uit hun leefgebied zijn deze katten met hun kenmerkende oorpluimen tegenwoordig vrij zeldzaam geworden.
(bron: wikipedia)